EUR - Appia Antica, a Katakombák útja

Porta AppiaA Scipio-család sirhelyei után érhető el a San Sebastiano-kapu, melyet Porta Appiának is neveznek. E mögött következik az un. Katakombák útja, az Appia Antica. Az út mentán tufakőbe vájt folyosók találhatók a föld alatt, ahova a keresztény családok temették mártír halottjaikat. Ugyanakkor menedékként szolgáltak az őskeresztényeknek, akik itt jöttek össze, hogy imádkozzanak, mikor a polgárok és szolgák közti egyenlőtlenségen alapuló római társadalom még nem fogadta el az egyenlőséget hirdető kereszténység elveit.

Ez a város legrégibb műútja, melyet azért építettek, hogy összekösse Rómát Dél-Itáliával. Kifelé indulva, a Porta Appiától mintegy kilométernyire van a Domine Quo vadis - templom. Elnevezése állítólag onnan ered, hogy mikor Szent Péter épp kiszabadult a Mamertinus-börtönből itt találkozott Jézussal s mikor megkérdezte tőle: Domine, quo vadis? Azaz: Hová mégy, Uram? Jézus ezt felelte: "Rómába, hogy újra megfeszítsenek.".

E nevezetes helytől fél kilométerre van a Catacombe di San Callisto, a szent Callixtus pápáról elnevezett katakombák. Szent Callixtus ugyanis rendbe hozatta és kibővíttette a katakombákat. A Catacombe di San Callisto volt Róma első püspökeinak a temetkezési helye. Itt látható Szent Cecília kriptája is.
Fosse AdreatineA közelében van a tömegsír, a Fosse Ardeatine, ahol a II. világháború idején történt partizánakciók megtorlásaként a németek 335 foglyot öltek meg egy barlangban, majd a bejáratot berobbantották. Az olaszokon kívül volt néhány külföldi is az áldozatok között, mint például egy magyar katonatiszt.

A közelben vezet a Hét templom utcája ahol Domitilla katakombái találhatók. Nevét Flavius Clemens felesége nevéről nyerte. Itt térhetünk vissza a San Sebastiano-bazilikához és a katakombákhoz. A San Sebastiano katakombák négyszintesek. Itt őrzik Bernini szobrát a névadó Szent Sebestyénről. A templom Albani-kápolnájában láthatók Szent Sebestyén ereklyéi.

Végül a zsidók temetkezési helye, a Catacombe Ebraiche és a protestánsoké, a Catacombe di Pretestato következik. Ez utóbbiban néhány pogány és keresztény szarkofág is van.

A legjobb állapotban Caecilia Metella síremléke maradt fenn. A nagyméretű, henger alakú síremlék névadója a triumvirátus egyik tagja unokájának, M. Litinius Crassus felesége volt.