Jézus-templomától a Braschi-palotáig

Aki több napot tölthet Rómában, a leghíresebb látnivalókon kívül bizonyárra visszatér még a piazza Veneziára, hogy onnan a via del Plebiscitóról az azonos nevű térre érjen, ahol betérjen  a Jézus templomába. A Chiesa di Gesu megépítését Vignola kezdte, az 1500-as években. A freskók, a bronzzal és több színű márvánnyal díszített templombelső az ő érdeme.

A Jézus-templom széles homlokzata Della Porta műve. A főhajó mennyezetfreskóját Baciccia festette. Ugyancsak az ő érdeme a kupola és a szószék freskói. A templom bal oldalán levő Loyolai Szent Ignác-kápolna A. Pozzo tervei alapján készült a XVII-XVIII. Rómában ez volt a jezsuiták első temploma.

Innen, az 1881-ben megnyitott főútra, a corso Vittorio Emanuelle II-ra, vagyis a II. Viktor Emánuel Korzóra érve a Largo Argentinán folytatva az utat  az egykori Campus Martius centrumban találhatók az Area Sacra romjai. Mikor az 1900-as évek elején először kezdtek itt ásatásokba, a republikánus Róma egyik legérdekesebb épületegyüttesére bukkantak. A négy templomból álló együttesben vagy egy kerek alakú épület is, de adatok hiányában, az épületek pontos rendeltetése még nem tisztázott.

A Sant'Andrea della Valle-templom az azonos nevű téren áll. Az 1500-as években emelt templomot Grimaldi és Della Porta tervezte, majd később Maderno fejezte be, aki a kupolát is építette. A XVII. sz. közepe táján Rainaldi átalakította, nagyvilági külsővel ruházva fel a szent hajlékot. Különösen impozáns homlokzata fényűző. Más érdekessége, hogy a Szent Péter-bazilikából ide hozatták át a Piccolomini pápák síremlékeit. Értékes freskói Domenichino alkotásai.

Városnéző utunkban érdekes állomás lehet az 1530 körül B. Peruzzi által újjáépitett Palazzo Massimo detto alle Colonne. A palota udvarában antik szobrok és más értékes ókori leletek láthatók.

Nem messze, a S. Pantaleo-téren áll az 1216-ban épült S. Pantaleo-templom, melyet időközben átépítettek. A tér szélén van a Braschi-palota, mely 1952. óta Róma múzeumának ad helyet, mely a város történelmével foglalkozó művészeti alkotások gyűjteményét mutatja be, a középkortól napjainkig. A palota harmadik emeletén kapott helyet a Galleria Contemporanea d'Arte Moderna, mely a XIX: sz. római művészeinek alkotásait mutatja be.