Palazzo Venezia - Róma

A Palazzo Veneziát Pietro Barbo kardinális, a későbbi II. Pál pápa építtette. Az 1455-ben emelt palotát néhány szerző a kiváló Leon Battista Albereti építész művének tartja.

Palazzo VeneziaA Palazzo Venezia egyike Róma első három reneszánszkori épületeinek. Az egyszerű formájú komor épület barnás színű homlokzatát három sor fehér márvány keretű ablak szelídíti. A második szint, az un. előkelő emeleten keresztrácsos, négyszögletű ablakok vannak. A palota nevét onnan nyerte, hogy eredetileg Velence követségi palotája volt, aztán egy ideig a vatikáni osztrák-magyar követség székhelye.

Az épület jelenleg  a Museo di Palazzo Veneziának ad helyet, melyben az értékes közép- és reneszánszkori gyűjteény mellet más, különböző korokból származó kerámia- és ezüsttárgy- gyűjtemény található.

A két teremben elhelyezett kollekcióban az értékes ékszer és asztalnemű mellett olyan remekművek is találhatók mint az Orsinik keresztje 1334-ből vagy Alba Fucense hármasoltára.

Ezen kivül a Sala Regia, a trónterem érdemel különös figyelmet, melyben a XV. és XVI. századból való értékes flamand, német és olasz kárpitok láthatók, valamint a IX. és XVI. sz. közötti időszakból való gazdag fegyvergyűjtemény.
A Palazzo Veneziához hozzá tartozik a Szent Márk-bazilika.

Basilica di San Marco