Quirinale, a köztársasági elnök palotája

A Quirinale-teret a Dioszkuroszok szökőkútja díszíti. Itt található a Palazzo della Consulta, az alkotmánybíróság székhelye, melyet F. Fuga tervei alapján, a XVIII. században építettek.

A Quirinale-tér végében áll a San Carlino-templom, Borromini nagyszerű alkotása.
A teret határoló épületek közül a XIII. században épült Quirinale-palota a leghíresebb, mely Bernini, Fontana és Maderno építészek munkáját dicséri. A Quirinalé-palota a dombról kapta nevét, ahová építették. A Quirinalis egyike Róma hét dombjának.

A Quirinale-palota jelentős méretű belső udvarén, az árkádsor végén óratorony áll. A palota egyik nevezetessége a Madonnát ábrázoló mozaik, mely Maratta rajzai alapján készült. A palota gazdagon díszített falú belső termeit Maratta, Reni és más neves művészek freskói és a XVI. és XVII. századból való kárpitok ékesítik.
A Quirinale-palota jelenleg a köztársasági elnök rezidenciája.

A Quirinalé tértől nem messze látható a Sant'Andrea al Quirinale-templom. Az 1671-ben épült templom Bernini főműve. Különlegessége az ellipszis formájú belseje. A szebbnél szebb freskókkal és  sokszínű márványmozaik burkolattal díszített kápolnái csodaszépek. A főoltár felett Borgognone Krisztus a keresztfán c. műve látható.