A Padovai Képtár (Pinacoteca)

A Padovai múzeum Képtára mintegy 5000 darabból álló gyűjteménnyel várja látogatóit. A kiállított műveket kronológiai sorrendben mutatják be, a kezdetektől a XVIII. sz. végéig. Itt olyan híres alkotásokat láthatunk, mint a Scrovegni Kápolnából származó Giotto: Keresztrefeszítés c. alkotása vagy Guariento: Madonna a kisdeddel, Szt. Mátyás, Angyalok meg az Angyalok kara c. festményei.

Tovább haladva itt látható a S. Michele Imaházból származó Mennybemenetel, Giovanni da Bologna és Jacopo da Verona alkotásai. A Képtár egyik legismertebb kincse a XV. századi Fr. Squarcione és Fr. Dei Franceschi többtáblás oltárképei, ezen kívül Jacopo Bellini híres festménye: Krisztus alászáll a pokol tornácára c. alkotása, valamint a Bellini műhely más remekei.

A Padovai Cinquecentót sok neves művész képviseli, közülük itt látható Girolamo Romanino oltárképe, a S. Giustina, G. T. dal Santo: Krisztus levétele a keresztről vagy D. Campagnola híres festményei mint a Keresztelő Szt. János lefejezése, Madonna és a szentek vagy a Vacsora a farizeus házában.

A Madonna és a szentek témát Stefano del Arzere is megörökítette hasonló címmel, miként Tintoretto a Keresztrefeszítést, mely más, mitikus témát feldolgozó Tintoretto kép mellett látható. Utána következnek Paolo Veronese képei, például a S. Giustina mártírhalála és mások, valamint Giambattista Zelotti, Jacopo Bassano meg Francesco Basso alkotásai.