A Portello és a Santa Sofia meg San Gaetano templomok

A Portello (kikötőcske) az egykori kis folyami kikötőről kapta a nevét, de nevezik Minden szentek Kapujának is. A Piovego kis kikötőjénél, ettől a diadalíves kaputól indultak és ide érkeztek meg a Velencei hajók. A monumentális Portello kapu építőjének Guglielmo Grizzi Bergamascot tartják, aki a híres trevisoi S. Tommaso kaput is építette.

A Padovai Portello kaput 1518-ban emelték, majd a XVIII. században kiegészítették a négyíveds híddal valamint a Santa Maria imaházzal, ahol az evezősbárkák indulása előtti misét tartották a hajósok számára.

A padovai Chiesa di Santa Sofia, azaz a Szent Bölcsesség temploma a már a pogány rómaiak által is szent területként tisztelt helyre épült, a később szentté avatott Prosdocimo kívánságára.

A S. Sofia templom pontos születési dátuma nem ismert, de az biztos, hogy az eredeti templom apszisa az 1106. és 1110. között épült központi magra emelték.
A Padovai Santa Sofia egyedi alkotás. A templomot kívülről boltívek keretezik, belül pedig bemélyedésekkel díszített, fedett körfolyosó. Homlokzata három részre tagolt, melyben a boltívek, ablakok, bizánci oszlopfők és a rózsaablak harmonikusan keveredik.

A belső díszítésből csak néhány XIV. századi freskó maradt meg, egyesek épp csak töredékekben. Giovanni da Gaibana XIII. századi Madonna a Kisdeddel c. alkotása viszont épen fennmaradt. Figyelmet érdemel Egidio da Wiener Neustadt, XV. századi szobrász alkotása, akinek festett kőből készült Pietája a baloldali hajó második oltárát díszíti.

A Padovai Santa Sofia templomban levő sírkövek tanúsága szerint, itt temették el a német művésznövendékeket.

San Gaetano templom

A Padovai San Gaetano templom 1582. és 1586. között épült, Vincenzo Scamozzi tervei alapján. Megrendelője Alvise Cornaro bíboros volt. A nyolcszög alapú, kupolával fedett templom márvány bevonatát és a kupolafreskó Vernansal: Paradicsom c. freskója XVIII. századi munka.

A S. Gaetano kis képtára XVI. és XVII. századi festők munkáit őrzi, mint Palma il Giovane, Jacopo Bassano, Alessandro Maganza valamint Pietro Damini meg G. B. Bissoni.

A S. Gaetano templom egyik leghíresebb festménye a Capella Santo Sepolcro, azaz Keresztrefeszítés kápolnában levő hasonló című festmény. Ugyanitt látható Agostino Vannini, XVIII. századi, fából faragott Keresztrefeszítés c. szobra.