Verdi színház, Padova

A Verdi színház (Teatro Verdi) Padova egyik büszkesége. S valóban, Padova szebbnél-szebb templomai mellett méltó helyet foglal el a világi élet modernkori szentélye, a Verdi színház. A XIX. században emelt Verdi színház szerkezete azonos a Teatro Nuovo, azaz Új Színház szerkezetével, melyet Giovanni Gloria építész, 1748-1751 között, az Obizzi színház mintájára emelt, a Padovai magasabb rangú társadalmi réteg óhaja szerint.

A Padovai Verdi színházban fontos bemutatókra,  színi- és operaelőadásokra került sor, ahol a kor neves társulatai, színművészeti és operaénekesei léptek fel.

Mikor 1846-ban Giuseppe Jappelli restaurálta a színház épületét, megőrizte az eredeti külső homlokzatát, melyet Costoza négy kőszobra díszít. 1884-ben a színházat átadták a Giuseppe Verdinek, akiről később elnevezték.

A neves zeneszerző igazgatása idején rendezték át a színház belső szerkezetét. Az átrendezést Achille Sfondrini vezetésével végezték el, Giacomo Casa pedig a mennyezet díszítését valósította meg. A Padovai Verdi színház mennyezete az első világháborúban tönkre ment, majd 1917-ben Giuliano Tommasi restaurálta.